Pagini - Meniu

marți, 9 august 2016

Dublu articol: Premierele toamnei la Teatrul ,,Jean Bart”



Premierele lunii septembrie, la Teatrul ,,Jean Bart”: (1) ,,Demonstrația” de David Auburn

,,Am început de sus și mi-am croit drumul până jos.”
Orson Welles




Ce este geniul? Este expresia performanțelor de vârf ale individului? Doar atât și nimic mai mult? Dicționarul explicativ al limbii române ne dă următoarea definiție: ,,Geniu: cea mai înaltă treaptă de înzestrare spirituală a omului, caracterizată printr-o activitate creatoare ale cărei rezultate au o mare însemnătate”. Dar putem oare contura un individ ca fiind genial, referindu-ne strict la spirit? Sau geniul reprezintă întreg ansamblul format din inspirație, acumulări, slăbiciuni omenești care există, antagonic, într-un trup efemer? Poate că răspunsul e mult mai dificil de împachetat, decât încape într-o frază seacă. Vorbim despre un geniu gândindu-ne doar la rațiune, fără a include în ecuație și strigătul opus al instinctului? Acel ,,giudeț al sufletului cu trupul”? Sau tocmai fațetele personalității lui, luate ca rotițe ale aceluiași mecanism, cu puncte forte și puncte vulnerabile, îl definesc ca atare? A fost Orson Welles un geniu? Posibil. Dar nu cumva punctul de apogeu al creației lui, atins la vârsta de 26 de ani, este o nestemată șlefuită ulterior și de decăderea sa? A fost Eminescu un geniu? Cu siguranță. Dar nu cumva povestea tristă vieții și a morții sale ni-l înalță în văzduhuri ca pe un munte la poalele căruia, spre a-i întări măreția, a secat un ocean? Nu este o idee nouă aceea că adevărata creație se naște din suferință. Și că viciul ori maladia reprezintă răul indisolubil existenței ei. ,,Suferință... dureros de dulce”... Să dăm crezare acestei idei? După vizionarea spectacolului ,,Demonstrația”, de David Auburn, în regia lui Vlad Cristache, am fi tentați să credem că da.

Piesa are o structură filmică, evenimentele nu sunt redate cronologic, autorul jonglând cu planurile precum un matematician priceput, cu cifrele. Și chiar despre un matematician este vorba aici. Robert (Nelu SERGHEI), profesor al Universității din Chicago, se luptă cu porpriii săi demoni într-un univers în care singura ființă capabilă de a-i oferi echilibrul vital este fiica sa cea mică, Katherine (Aida ECONOMU). ,,Demonstrația” este un text surprinzător și imprevizibil, David Auburn reușind cu mare talent să compună, dintr-o propunere de situații scenice aparent împrăștiate brownian, un tablou rotund. Katherine, îngrijindu-și tatăl în ultimii săi ani de viață, neagă practic faptul că ea însăși are nevoie de ajutor. Iar sinusoida își continuă astfel, ca în grafic, mișcarea sa ondulatorie...

Sora lui Katherine, Claire (Oana-Lavinia PISAROGLU), alături de Harold Dobbs (Florin Hrițcu), un fost student de-al lui Robert, au toate premisele să devină căile de evacuare ale dramei protagonistei. Însă nu este așa. Interesele personale prevalează, iar aceste puncte de sprijin sunt inutile precum inutile sunt proptelele ce susțin formele moi din tablourile lui Dali. Tatăl supraviețuiește prin fiica sa, care-i moștenește părintelui talentul la cifre, iar rezultatul combustiei lăuntrice a fetei se concretizează printr-o demonstrație matematică revoluționară, notată pe un banal caiet. Dar geniul, în multele lui forme- geniul compus din vulnerabilități și puncte forte, anunță și o altă moștenire, care aparține patologiei.

David Auburn (n: 30 noiembrie, 1969) este un dramaturg american. Piesa sa, ,,Demonstrația” (,,Proof”), a câștigat în anul 2001 premiul Pulitzer pentru dramaturgie. S-a născut în Chicago, Illinois. După anul 1987, an ce coincide terminării studiilor liceale, urmează cursurile Universității din Chicago, ulterior urmând doi ani de scriere dramatică la Julliard.

Vlad Cristache, unul dintre cei mai tineri regizori care au montat vreodată la Teatrul ,,Jean Bart” este totodată și unul dintre cei mai apreciați reprezentanți ai generației sale, la ora actuală. Născut la București în 1987, a absolvit în 2009 cursurile de Regie Teatru ale Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică București, la clasa profesorilor Ludmila Szekelly Anton și Radu Apostol. În 2011 termină masteratul în cadrul aceleiași instituții, clasa profesorului Victor Ioan Frunză.

Printre cele mai recente spectacole de teatru pe care le-a realizat, amintim: “Aproape” de John Cariani, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, 2015; “Revanșa” de Michele Santeramo, Teatrul Tineretului Piatra Neamț, 2015; “Colaboratorii” de John Hodge, Teatrul de Comedie București, 2015; “The History Boys” de Alan Bennett, Teatrul Excelsior București, 2015; “La vita e bella” de Radu F Alexandru, Teatrul de Comedie București, 2014; Numele” de Jon Fosse, Teatrul Foarte Mic București în coproducție cu Teatrul de Comedie București, 2014; “Chip de foc” de Marius von Mayenburg, Teatrul Toma Caragiu Ploiești, 2014; “Leonce și Lena” de Georg Buchner, Teatrul Maria Filotti Brăila, 2014.

Prin rolul lui Harold vom face cunoștință cu un actor care, la fel ca și Vlad Cristache, lucrează pentru prima oară cu colectivul teatrului tulcean. Născut în fatidicul an 1989, la Botoșani, Florin a absolvit UNATC ,,I.L. Caragiale București, secția Actorie, clasa prof.univ.dr. Florin Zamfirescu, 2011. A lucrat cu regizori importanți, precum: Bobi Pricop, Alexandru Mâzgăreanu, Vlad Cristache, Ana Mărgineanu. De asemenea, a fost laureat al premiului pentru cel mai bun actor într-un spectacol de regie la Gala Absolvenților UNATC, 2011.

Vineri, 12 august, ora 19, va avea loc la Teatrul ,,Jean Bart” avanpremiera spectacolului ,,Demonstrația”. Regia și scenografia: Vlad CRISTACHE. Distribuția: Katherine: Aida ECONOMU; Claire: Oana-Lavinia PISAROGLU; Robert: Nelu SERGHEI; Harold Dobbs: Florin HRIȚCU.


Mihai Gălățan, actor



Premierele lunii septembrie, la Teatrul ,,Jean Bart”: (2) ,,Oleanna” de David Mamet

,,Evenimentul vizionării piesei ,,Oleanna" a fost una din cele mai satisfăcătoare experiențe ale mele, în ceea ce privește teatrul.”

Roger Ebert,
critic de film și scenarist



La Teatrul ,,Jean Bart” se lucrează de zor, chiar și în miezul verii, pentru ca a doua parte a stagiunii 2015-2016 să poată fi la lel de bogată în varietatea de spectacole oferite publicului tulcean. Regizorul Vlad Cristache (care în 2011 a fost nominalizat la Premiul UNITER pentru Debut  pentru regia spectacolului „Peer Gynt“ de Henrik Ibsen, de la Teatrul „Maria Filotti“ Brăila), despre care am vorbit mai pe larg în articolul precedent, face un adevărat tur de forță, asumându-și montarea concomitentă a două spectacole ce vor avea premiera,  în curând, pe scena tulceană.

,,Oleanna” de David Mamet, este o piesă de teatru în două personaje ce ridică probleme importante în evoluția societății contemporane, precum corectitudinea politică și definirea deficitară a termenilor în comunicare. Personajele care participă la construcția conflictului dramatic al textului sunt Carol (Irina NAUM), o studentă și profesorul ei John (Cristi NAUM). Acțiunea se petrece în biroul lui John. Carol îi mărturisește profesorului că, deși i-a citit cartea, nu a înțeles deloc cursul, mai cu seamă teza conform căreia studiile universitare, ca fenomen de masă, ar fi o utopie. Pe măsură ce dialogul dintre cei doi crește, profesorul (căruia i se va acorda în curând titularizarea, cât și o mărire de salariu) este înterupt periodic de telefoanele soției, care îi cere acestuia să vină acasă urgent. Grăbit, John îi promite fetei, atingându-i în treacăt umerii, că o va nota cu punctajul maxim dacă va reveni de câteva ori să discute materia. În următorul act aflăm că avansarea (de pe urma căreia profesorul își făcuse planul achiziționării unei noi reședințe) este periclitată de reclamația pe care Carol a înaintat-o conducerii, susținând că a fost victima unui comportament pornografic, oferindu-i-se nota maximă în schimbul unor viitoare întâlniri. Dorind să o convingă că a înțeles greșit toată istoria, John îi explică acesteia, cu calmitate, situația. Considerând că ar fi mai bine să părăsească locul, fata este flancată și strânsă cu putere de mână. Iar de aici, lucrurile capătă o nouă turnură.

 Titlul piesei nu are aparent nicio legătură cu acțiunea. Oleanna este o melodie folk scandinavă în care se critică organizarea unei așezări, întemeiată de emigranți norvegieni, conduși de violonistul Ole Bull. Acesta pornise la drum cu idei despre crearea unei societăți ideale în lumea nouă, mai exact în Penssylvannia, acolo unde, în 1852, a cumpărat de la guvernul Statelor Unite un spațiu generos. Planurile sale nu au putut fi puse în aplicare, printre altele și din cauza desimii pădurilor, ce nu puteau oferi un spațiu prielnic dezvoltării comunității.

Probabil că autorul a ales acest titlu pentru a sublinia inexistența unui adevăr general, oferind spectatorului invitația de a trage propriile sale concluzii în legătură cu situațiile consumate. John se simte sau nu atras de studentă? Merită să fie destituit sau nu? Carol crede cu sinceritate în acțiunile sale, sau este pornită să facă rău? Sunt puncte de vedere diferite, iar fiecare dintre protagoniști ar putea avea dreptate. Așa cum și Ole Bull era convins că va asigura bunăstarea locuitorilor pământurilor sale. Așa cum și ei aveau dreptate atunci când au respins utopia. Așa cum s-au clădit doctrine, din pură și nedisimulată dorință de mai bine, ce au eșuat catastrofal. Așa cum societăți nepăsătoare au ajuns, prin jocuri ale hazardului, mari puteri.

David Alan Mamet (n. 30 noiembrie, 1947) este un dramaturg, eseist, regizor și scenarist American. Ca dramaturg, acesta este câștigator al premiului Pulitzer și a fost nominalizat de două ori pentru premiile Tony. Ca scenarist, a primit două nominalizări la premiile Oscar pentru munca depusă în realizarea filmelor The Verdict (1982) și Wag the Dog (1997). 

,,Oleanna” va avea avanpremiera pe 14 august 2016, ora 19, la două zile de la vizionarea producției ,,Dovada”, semnată tot Cristache. Premiera este anunțată pentru luna septembrie, atunci când notele noastre asupra spectacolului vor fi mai ample, iar piesa se va maturiza, sub interpretarea înzestraților actori Cristi și Irina Naum.


Regia și scenografia: Vlad CRISTACHE. Distribuția: John- Cristi NAUM, Carol- Irina NAUM.

Mihai Gălățan, actor