Pagini - Meniu

joi, 10 decembrie 2015

,,Geniul crimei”- o nouă premieră, în curând la Teatrul ,,Jean Bart”


Moto:  Este foarte dureros să știi că meriți să trăiești. E un lucru dur, când conștientizăm că merităm să avem o viață. Iar acest lucru durează… o viață.”
Dustin Hoffman

La Teatrul ,,Jean Bart”, stagiunea 2015-2016 a debutat în forță. După o pauză de câțiva ani, Festivalul de Teatru ,,Tragos” a revenit în centrul activității culturale a urbei, reîmprospătat de oameni noi, cu spectacole noi (proprii și invitate), urmărind poteca trasată acum mai bine de douăzeci de ani, atunci când regizorul Ion Dore și actorul Nelu Serghei au trasat liniile directoare ale organizării primei ediții (1994).

Numele, împrumut grecesc, înseamnă în traducere țap. În timpul serbărilor Dionisiace, alaiurile erau conduse de coriști deghizați în satiri, ființe jumătate om- jumătate țap. Cuvântul tragedie derivă tot de aici (cântecul țapilor). Ce legătură au însă Grecia Antică și festivalul tulcean? Ei bine, primele forme de teatru de pe teritoriul țării noastre, pe modelul celor din Athena, au avut loc în antichitate, în jurul cetăților grecești din nordul Dobrogei.  

Concomitent desfășurării festivalului, echipa teatrului ,,Jean Bart” a făcut cunoștință cu regizorul Ștefan Munteanu, cel ce urma să realizeze următorul proiect teatral aici.   

S-a ales textul ,,Geniul crimei”, al dramaturgului George F. Walker. Născut în Ontario, Canada la 23 august 1947, cunoscut mai mult în Statele Unite decât în țara sa, Walker a fost inclus în lista celor mai influenți o sută de oameni de teatru din America de Nord. Piesele sale au fost traduse în germană, franceză, turcă, ebraică, poloneză, cehoslovacă, română, japoneză. Deși nu a terminat liceul, încercând în tinerețe o largă paletă de joburi obscure, a câștigat la sfârșitul acestei perioade un concurs de dramaturgie care i-a lansat cariera. A scris peste treizeci de piese de teatru, scripturi pentru emisiuni tv sau radiofonice, inclusiv câteva scenarii de film. În 1997 a scos culegere de șase texte, toate având acțiunea plasată într-o cameră de hotel de la periferia orașului. ,,Geniul Crimei”, text tradus pentru prima dată în limba română de către Cristina Toma si Theodor Cristian Popescu, este poate cea mai valoroasă scriere din acest ciclu.

,,Precum în cazul multora din generația mea, mintea mi se substituie unui mare coș de gunoi mediatic. Cu toții suntem puternic influențați de filme și televiziune, astfel încât nu e nevoie să fii foarte perceptiv pentru a imagina piese noi. Provocarea mea nu a fost să mă revolt din cauza acestui lucru –este vorba, totuși, de realitatea înconjurătoare- ci să asimilez situațiile și să încerc să scot ceva coerent din toate acestea.”
George F. Walker

În Geniul Crimei, doi pungași mărunți Rolly (Ionuț-Paul Ștefan) și Stevie (Costel Zamfir) -în textul original tată și fiu, în montarea noastră frați- eșuează în a duce la îndeplinire o misiune pusă la cale de Shirley (Oana-Lavinia Ștefan), angajatoarea lor. Lucrurile nu ies așa cum ar trebui parte din cauza neîndemânării lor, dar și din motivul implicării în această misiune a șiretei Amanda (Irina Naum), fiica gangsterului spre care era direcționat atacul plănuit. Construcția dramatică este realizată pe principiul dominoului, astfel încât orice tentativă de a povesti în mare firul logic al acțiunii, duce la deconspirarea unor surprize pe care textul, regizorul și actorii preferă să le ofere publicului în timp real. Asta deoarece și textul se construiește în timp real, iar conflictele derivă din dialogul firesc, încărcat cu umor negru.

Acuzat de unii critici de lipsă de profunzime și subtilitate, textul piesei ,,Geniul crimei” se cere, credem noi, apărat. Ca multe situații-reportaj, descrise aparent la prima mână, Geniul crimei, la o privire mai atentă, descrie reacții și acțiuni subconștiente, purtătoare a ,,logicii din spatele gândirii”. După război, urmează purificarea. Focul apare aici ca lait motiv. Apa la fel. Cei doi golani dau foc unui restaurant, Amanda își amintește cum a dat foc unei bărci, iar Phillie- managerul hotelului și cel mai inocent personaj din piesă- nu are cu cu ce să aprindă o țigară. Personajele, deși nu o arată, simt nevoia de curățire. Amanda, pentru a-și suprima energia sexuală face un duș, Shirley face același lucru pentru a-și ordona ideile: ,,Există viață și înainte de duș, dar după duș e cu totul altă chestie!”. Phillie, prins la mijlocul unui conflict ce nu are legătură cu el, se refugiază în baie.

Asta ne arată dorința tuturor celor implicați de asceză către normalitate. Va fi, oare atinsă? Vom afla în ianuarie 2016, atunci când va fi gata Premiera.

Regizorul Ştefan Munteanu, născut în 1984, a absolvit secția de regie a UNATC. Scurtmetrajele sale au fost selecționate în festivaluri prestigioase: ,,Cealaltă fiică” (Mediawave 2010, Karlovy Vary Fresh Film Fest) și ,,Undeva în Casa Poporului” (Film.DOK 2007, Karlovy Vary Fresh Film Fest). În vara anului 2012 a montat în stil neconvențional ,,Bărbierul din Sevilla” în cadrul Festivalului ,,Opera Nights” de la Hunedoara. ,,O lună în Thailanda” reprezintă debutul său în actorie.

Distribuția specracolului: Rolly- Ionuț-Paul ȘTEFAN, Stevie- Costel ZAMFIR, Shirley: Oana-Lavinia ȘTEFAN-PISAROGLU, Amanda- Irina NAUM, Phillie- Mihai GĂLĂȚAN. Regia: Ștefan MUNTEANU, scenografia și proiecții video: Radu-Codrin IFTODI, coregrafia: Oana-Lavinia ȘTEFAN-PISAROGLU.


Lucrul la spectacolul ,,Geniul crimei” se va relua după trecerea în noul an. După purificarea prin colinde și zăpadă. Multașteptată purificare, după focurile mistuitoare ale acestui sfârșit de 2015. În așteptarea lui Moș Crăciun, Colectivul Teatrului ,,Jean Bart” vă urează: Sărbători fericite!


Mihai Gălățan, actor

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu