Social | Publicat la 1.8.2014 | Obiectiv
„Dacă aș fi pe Lună aș avea nostalgia Pământului, dar sunt pe Pământ deocamdată și am nostalgia cerului…” (Oana Pellea)
În vara lui 2013, la teatrul ,,Jean Bart” se desfășurau repetițiile pentru spectacolul ,,Visul unei nopți de vară” de William Shakespeare. Distribuția era mare, în consecință spațiul de recreație plin. Regizorul Aurel Palade susține că Drahmedra sau Kebir Bedi ar fi crema actorilor indieni. Eu susțin că Amitabh Bachchan. Nu mă contrazice, deși simt că nu-mi dă dreptate din toată inima. Ajder, stând pe fotoliu cu ochii în telefon rostește: ,,Bohotamhe! Ciăldi ciop- ciop ki bolaaa!”. Numai el știe ce-a spus acolo. Este o replică a lui Bachchan din filmul Mard. A rulat și la noi cu numele de ,,Calul alb”.
Aceasta e una dintre amintirile ce-mi vin nostalgic în minte atunci când mă gândesc la vara trecută. S-a lucrat cu drag la feeria lui Shakespeare. Rezultatul final stă mărturie afirmației, cât și clipele minunate rămase ca amintire din timpul lucrului. Sigur, publicul nu știe acest aspect. Dar, primind energia pozitivă ce se revarsă în sala de trei sute și ceva de locuri, poate intui asta cu ușurință. Gongul a bătut sâmbătă, 28 septembrie, ora 19.00. Din distribuţie fac parte actorii: Oana ŞTEFAN -PISAROGLU – TITANIA/ HIPOLITA, Cristi NAUM – THESEU/OBERON, Dan CONSTANTIN – PUCK, Nelu SERGHEI – EGEU/BOTIŞOR, Alecsandru DUNAEV – LYSANDER, Vlad – Matei AJDER – DEMETRIUS, Ionuţ-Paul STEFAN – GUTUIE, Radu NICULESCU – FUNDULEA, Costel ZAMFIR – FLAUT, Ionel DURBALA – SUBȚIRELU, Ana-Maria ŞTEFAN-HERMIA, Roxana FILIP – HELENA, Mihai GALAEŢAN – BLÂNDU, Irina NAUM – FIR – DE – PAIANJEN/PHILOSTRAT, Nicoleta LUNGU – MAZARICHE, Ecaterina TUDOSE – BOB-DE-MUȘTAR, Leonard CRISTEA – PRINȚUL, Andra – Alexandra VÂLCU-ARDELEANU – FLUTURAȘ.
Imediat după consumarea premierei, echipa a făcut cunoștință cu Nicolae Poghirc. Nicolae Poghirc este regizorul sub a cărui baghetă a fost montat în continuare spectacolul ,,Amintiri din copilărie” la Teatrul ,,Jean Bart”. Cunoscut ca actor din filmul ,,Milionari de weekend” sau din reclama cu pateul care se întinde, că ,,o fi și el obosit”, în prezent actor al Teatrului Național ,,Marin Sorescu” din Craiova, Poghirc a lucrat simplu și plăcut cu echipa de actori. Premieră – duminică, 03 noiembrie, 2013, ora 18.00.
Distribuţia: Nicoleta LUNGU, Mihai GĂLĂȚAN, Ana Maria ȘTEFAN, Ionel DURBALĂ, Costel ZAMFIR, Nelu SERGHEI, Ecaterina TUDOSE, Cosmin VÎLCU, Adrian VÂLCU-ARDELEANU și copiii: Andrei Victor VÂLCU ARDELEANU, Delia LUNGU, Andra Alexandra VÂLCU ARDELEANU. Muzica de scenă: Liviu MANOLACHE.
Actorul și regizorul Dan Chiriac, sosit de pe meleaguri dâmbovițene, a poposit pentru a doua oară la teatrul tulcean. Prima oară acum un an, pregătind pentru stagiunea 2012-2013 spectacolul ,,Acasă la tata”, de Mimi Brănescu. A doua oară, semnând regia spectacolului ,,D-ale carnavalului”. Misiunea regizorului și a echipei de actori a devenit, în special în cazul piesei lui Caragiale, aceea de a căuta nuanțele și rezolvările de situație aflate dincolo de textul propriu zis. A motiva în alt fel cuvintele pe care dramaturgul le-a împrumutat rapsozilor săi de mahala din ,,D-ale carnavalului” este, cu siguranță, ,,greu lucru”. Greu, dar tentant. Iar rezultatul a fost o izbândă. Un lucru cinstit.
Premiera spectacolului ,,D-ale carnavalului” a avut loc sâmbătă 5 aprilie 2014, ora 19.00. Distribuția: Costel ZAMFIR- Nae Girimea; Oana – Lavinia PISAROGLU- Mița Baston; Ionuţ Paul ŞTEFAN – Mache Răzăchescu (ce-i mai zice și Crăcănel); Emanuel CRISTOIU – Iancu Pampon; Radu NICULESCU – un catindat la percepție; Alexandru DUNAEV- Iordache – calfă la Girimea; Roxana FILIP/ Ana – Maria ŞTEFAN – Didina Mazu; Ionel DURBALĂ – un ipistat; Nelu SERGHEI- chelnerul; Cosmin VÂLCU, Cati TUDOSE, Daniel IACOBLEV- BARĂU. Decorul: Daniel IACOBLEV BARĂU.
Spectacolul ,,Sapă, sapă… cârtiță bătrână” a început să se lucreze imediat după încheierea repetițiilor la ,,Amintiri…”. Din distribuție au făcut parte Natașa Raab și Nicolae Poghirc, Poghirc acum în calitate de actor. Regia a fost semnată de Alexandru Boureanu. Din păcate, și spre rușinea celui ce scrie aceste rânduri, o mini cronică nu se poate realiza acum, întrucât autorul acestui articol nu a apucat să vadă nicio reprezentație. Ca o expresie a regretului ce mă încearcă, primiți acest citat al lui Aldo Nicolaj, dramaturgul ce a redactat piesa ,,Sapă, sapă…”: „Mereu a fost un minunat moment – deşi mi-a dat şi mari suferinţe – a reuşi să creez numai cu nişte cuvinte de dialog o poveste, a personajelor şi a ambianţelor. Este o extraordinară magie fără descrieri şi fără povestiri: doar prin dialog să creezi personaje, să scoţi la iveală problemele, situaţiile şi momentele din viaţa lor. Nu există plăcere mai mare pe lume decât aceea de a asista la naşterea lor, din a-i vedea cum se formează, de a-ţi da seama că odată create există cu adevărat, au un nume, un caracter, o personalitate, un fel de a se comporta, o poveste în care sunt încuiaţi şi din care nu mai pot ieşi”. Premiera a avut loc marți, 17 decembrie 2013.
Nicolae Poghirc, la a doua colaborare, în calitate de regizor, cu instituția tulceană de spectacole, revine acum, cu ,,Sânziana și Pepelea”. Regizorul- actor pare că aduce un omagiu atât copilului universal, cât și autorilor moldoveni de geniu, lucru ce poate sugera mândria pe care acesta o simte în fața valorilor culturale din zonele natale.
,,Sânziana și Pepelea” este un spectacol antrenant ce abundă de efecte vizuale și sonore: actorii schimbă cu repeziciune costume neobișnuite, personajele fantastice au vocile amplificate și ușor distorsionate, aducând publicul spectator cu un pas mai aproape de lumea eterică a zânelor și zmeilor din povești. Geamparale și cântece ritualice românești, rămase moștenire din vremuri imemoriale, își întretaie acordurile cu sunete eterice, redate de sintetizator.
Distribuţia spectacolului numără actorii deja binecunoscuți spectatorului tulcean. Aceștia sunt: Oana Pisaroglu- Sânziana; Costel Zamfir- curajosul Pepelea; Gabriela Ciolacu: Baba Rada/ Zâna- Lacului/ ministrul Tândală; Mihai Gălățan- Zmeul cel fricos și Papură- împăratul peltic; Ionel Durbală -Lăcustă Vodă cel mereu flămând/Toma; Nelu Serghei- Pârlea vodă cel setos/dascălul Macovei; Nicoleta Lungu- ministrul Păcală și Statu-Palmă-Barbă-Cot; Ecaterina Tudose- dama de la curte; Cosmin Vîlcu – ostaș priceput/Murgilă – Vodă; Adrian Vâlcu-Ardeleanu – alt ostaș/ Zorilă; Delia Lungu – Pasărea Măiastră, Diana Ionela Dinu- domnița de la curte.
Acestea au fost spectacolele pregătite în această stagiune, la care, ca de obicei, s-a muncit cu iubire. Din toamnă se va relua circuitul. Să vă divulg un secret: actorii de abia așteaptă! Acum nu mai mult de două săptămâni am adăugat niște poze cu actori indieni pe Facebook. Mă fulgerase dorul de copilărie. Mă sună Palade, cu o falcă în cer și una în pământ. Aparent, desigur. ,,Deci poți să faci ce vrei tu cu cine vrei tu, dar să nu te legi vreodată de Zeenat Amann, da?” Zeenat Aman este vedeta filmului Lanțul Amintirilor. I-am jurat lui Aurel Palade că față de d-na Amann port o adâncă prețuire și nicicum nu am dorit să iau în derâdere persoana sa. ,,Bine, hai pa!”. ,,Pa pa!”. Am închis și m-a cuprins un dor teribil de vara trecută.
Mihai Gălățan – actor la Teatrul „Jean Bart”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu