Pagini - Meniu

marți, 14 noiembrie 2017

Jurnalul online al Festivalului Internațional de Teatru ,,Tragos”, ediția a XV-a, 2017













19 septembrie.
Jupâni și jupânese! I pak dăm de știre că Festivalul Internațional de Teatru ,,Tragos”, carele aflat hiind la cel de-al XV-lea văleat, purcede în centrul meșteșugului cultural al cetății, înnoit cu ipochimeni și spectacole noi (de aci sau de aiurea). El urmărește poteca bătută de mai bine de douăzeci de toamne, când înțălepții kir regizore Ion Dore și kir attore Nelu Serghei trasat-au cu dibăcie liniile dă derecție ale înfăptuirii primului hram (leat 1994 de la Hristos). Serbările ține-vor unsprezece zile, cădzând între 1 și 11 brumărel 2017. Gospodarii chemat-au la această ediție, ca și în edițiile dindărăt, pre artiști de înaltă ținută din Bucuresci ori de la teatrele de samă din țeară. Cetitorului sănătate!

30 septembrie
Lume, lume! Mâine începe Marea Sărbătoare! Teatrul ,,Jean Bart” vă oferă 11 zile de reverie, basm și bucurie, începând cu 1 octombrie 2017. Vă așteptăm cu drag la cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru ,,Tragos”!

1 octombrie
Dragi tulceni, a sozit Ziua cea Mare! Astăzi, 1 octombrie, începe cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru ,,Tragos” 2017. Deschiderea va avea loc la ora 16.00, în fața Teatrului ,,Jean Bart”, unde, în aer liber, va avea loc spectacolul ,,Dansul dragonilor”, fragment din ,,Drumul mătăsii”, scenariul și regia Ana Pepine și Paul Cimpoieru. De la ora 19.00, în Sala Mare, se va juca one man show-ul ,,O mie de motive', de Duncan Macmillan, Teatrul ,,Point”, București, regia Horia Suru, cu Florin Piersic jr. Vă așeptăm cu drag!

1 octombrie
Seara. Astăzi, 1 octombrie 2017, s-a încheiat prima zi de Festival ,,Tragos”. ,,Dansul dragonilor”, început în Piața Civică, a condus publicul către porțile deschise ale teatrului ,,Jean Bart”, acolo unde statui vivante au poftit spectatorii în Sala Mare. Au fost ,,O mie de motive” pentru ropotele de aplauze închinate lui Florin Piersic jr. Festivalul a debutat sub semnul unei nemăsurate bucurii. Colegii noștri, Cristi și Irina Naum, au fost anunțați că au câștigat premiile pentru cel mai bun actor și cea mai bună actriță cu rolurile din ,,Oleanna”, regia Vlad Cristache. Spectacolul Tulcean a fost invitat săptămâna trecută la FITO, Festivalul de Teatru Scurt din Oradea. ,,Oleanna” a mai fost nominalizată și la categoria ,,Cel mai bun spectacol”, în cadrul aceluiași eveniment. Cum spuneam, bucuria este nemăsurată! Iată încă un motiv pentru care putem afirma cu mândrie că teatrul din Tulcea va avea un viitor strălucit. Vă mulțumim că sunteți alături de noi!

2 octombrie
Astăzi, 02 octombrie 2017 s-a încheiat cea de-a doua zi a Festivalului Internațional de Teatru ”Tragos”. Ca în ziua precedentă, ”Dansul dragonilor”, început în Piața Civică, a deschis drumul către Teatrul ”Jean Bart”. La ora 19.00, spectacolul de teatru-dans ”Dorian”, cu George Albert COSTEA , în regia Oanei RĂSUCEANU, a fost răsplătit cu binemeritate aplauze. Vă așteptam și mâine cu mare drag!

3 octombrie
Iată că s-a încheiat și cea de-a treia zi a Festivalului Internațional de Teatru ,,Tragos”. La matineu s-au jucat două reprezentații ale spectacolului pentru copii ,,Carina în drumul spre casă”, regia Oana Răsuceanu, răsplătit cu strigăte de veselie și multe aplauze din partea micilor spectatori. Teatrul ,,Elvira Godeanu” Târgu Jiu, prezent cu piesa ,,Actrițele”, regia Cristian Ioan, ne-a introdus în atmosfera din culisele teatrului, punând în lumină frământările și slăbiciunile vieților artiștilor. Apoi, de la ora 20.30, echipa Teatrului Municipal ,,Traian Grozăvescu” Lugoj ne-a făcut cunoștință cu isteața hangiță Mirandolina și un alai de nobili buclucași. Piesa se numește ,,Hangița” și a fost regizată de Maria Voronca. Vă mulțumim, dragi tulceni, că ne sunteți alături, așa cum știm că ne veți fi și în continuare, până pe 11 octombrie, când festivalul se va încheia. Și mult, mult timp după...

4 octombrie
Astăzi, 4 octombrie 2017 s-a încheiat și cea de-a patra zi de Festival ,,Tragos” cu piesa de teatru ,,Metoda”, regia Adi Iclezan, producție a Teatrului ,,Fani Tardini” din Galați. O joacă ingenios construită între actori și publicul tulcean, plecând de la textul foarte bine scris al dramaturgului Jordi Galaceran. Nu uitați să treceți porțile teatrului ,,Jean Bart” și mâine! Vă așteptăm cu drag!

5 octombrie
Cea de-a cincea zi a Festivalului Internațional de Teatru ,,Tragos” va debuta cu piesa de teatru ,,Wolfgang” de Yannis Mavrritsakis, regia Radu Afrim. Spectacolul este o producție a Teatrului Tineretului Piatra Neamț și se va juca în Sala Mare a Teatrului ,,Jean Bart” joi, 5 octombrie 2017, la ora 19:00.

6 octombrie
Ieri, 5 octombrie 2017, cea de-a cincea zi a Festivalului Internațional de Teatru ,,Tragos” a debutat cu piesa de teatru ,,Wolfgang” de Yannis Mavrritsakis, regia Radu Afrim. Spectacolul s-a jucat de la ora 19.00. După terminarea acestuia, la Sala Studio, ne-a așteptat Paul Cimpoieru cu al său one man show ,,Homo Americanus ”, un spectacol de teatru-dans realizat de un actor crescut în pepiniera de talent a companiei Passepartout. Astăzi vă pregătim surprize noi. Rămâneți alături de Teatrul ,,Jean Bart”!

6 octombrie
 În cea de-a șasea zi a Festivalului Internațional de Teatru ,,Tragos” 2017, vineri, 6 octombrie, de la ora 19:00, Teatrul ,,Jean Bart” vă invită să vizionați spectacolul ,,Demonstrația” de David Auburn, regia Vlad Cristache.
,,Piesa are o structură filmică, evenimentele nu sunt redate cronologic, autorul jonglând cu planurile precum un matematician priceput cu cifrele. Și chiar despre un matematician este vorba aici. Robert (Nelu SERGHEI), profesor al Universității din Chicago, se luptă cu porpriii săi demoni într-un univers în care singura ființă capabilă de a-i oferi echilibrul vital este fiica sa cea mică, Katherine (Aida ECONOMU). ,,Demonstrația” este un text surprinzător și imprevizibil, David Auburn reușind cu mare talent să compună, dintr-o propunere de situații scenice aparent împrăștiate brownian, un tablou rotund. Katherine, îngrijindu-și tatăl în ultimii săi ani de viață, neagă practic faptul că ea însăși are nevoie de ajutor. Iar sinusoida își continuă astfel, ca în grafic, mișcarea sa ondulatorie...
Sora lui Katherine, Claire (Oana-Lavinia PISAROGLU), alături de Harold Dobbs (Florin Hrițcu), un fost student de-al lui Robert, au toate premisele să devină căile de evacuare ale dramei protagonistei. Însă nu este așa. Interesele personale prevalează, iar aceste puncte de sprijin sunt inutile precum inutile sunt proptelele ce susțin formele moi din tablourile lui Dali. Tatăl supraviețuiește prin fiica sa, care-i moștenește părintelui talentul la cifre, iar rezultatul combustiei lăuntrice a fetei se concretizează printr-o demonstrație matematică revoluționară, notată pe un banal caiet. Dar geniul, în multele lui forme- geniul compus din vulnerabilități și puncte forte, anunță și o altă moștenire, care aparține patologiei.”- M. Gălățan
Regia și scenografia: Vlad CRISTACHE. Distribuția: Katherine: Aida ECONOMU; Claire: Oana-Lavinia PISAROGLU; Robert: Nelu SERGHEI; Harold Dobbs: Florin HRIȚCU.

6 octombrie, seara.
Cea de-a șasea zi a Festivalului ,,Tragos” se apropie de sfârșit. Au evoluat în fața dumneavoastră Edith Alibec în one woman show-ul ,,De ce fierbe copilul în mămăligă”, regia Aglaja Veteranyi și actorii Teatrului ,,Jean Bart” din Tulcea în ,,Demonstrația”, regia Vlad Cristache. Vă invităm să ne fiți alături și în zilele următoare! Vă promitem spectacole bune, hohote de râs și lacrimi. Trăiri...

7 octombrie
 Să ne lăudăm un pic: între 24 septembrie și 1 octombrie 2017, a avut loc la Oradea Ediția a XXIII-a a Festivalului de Teatru Scurt, componentă a Festivalului Internațional de Teatru Oradea. FITO este unul din cele mai importante festivaluri de teatru din țară. Din juriu au făcut parte cunoscuții critici Ion Parhon, Doru Mareş, Octavian Saiu. Aceștia au hotărât că piesa ,,Oleanna” (regia Vlad Cristache, Teatrul ,,Jean Bart” Tulcea) merită să fie distinsă cu o nominalizare la categoria ,,Cel mai bun spectacol” și răsplătită cu premiile ,,Cel mai bun actor” și ,,Cea mai bună actriță” pentru Cristi și Irina Naum. Ieri, 6 octombrie, în plin festival Tragos, criticul Doru Mareş, un prieten vechi al teatrului tulcean, le-a înmânat premiile. Felicitări şi... la mai multe!

7 octombrie, seara
 Astăzi, 7 octombrie 2017, s-a încheiat și cea de-a șaptea zi de Festival ,,Tragos”. Musafirii de la Teatrul Muzical-Dramatic ,,V. Vasylko” din Odesa au oferit un spectacol bine interpretat, în ciuda panei de curent ce a afectat, se pare, mai multe zone ale orașului. Incidentul a fost rezolvat rapid, iar spectacolul a continuat la înălțime. Nu uitați să veniți și mâine la Teatru, încă mai avem multe surprize pentru dumneavoastră. Festivalul continuă!

8 octombrie
 S-a încheiat și cea de-a opta zi a Festivalului Internațional de Teatru ,,Tragos”. La Sala studio a Teatrului ,,Jean Bart” s-a jucat spectacolul ,,Albastru. Galben. Roșu”, un one woman show cu Inna Andriucă, regia Radu Macrinici, unde viețuirea e văzută prin ochii fetiței Ela, într-un atlas cu frumusețile țării.
La ora 19, la Sala Mare s-a desfășurat spectacolul ,,Prah” de Spiro Gyorgy, regia Cătălin Mardale, unde, in aburi de tocăniță, publicul a cunoscut viețile modeste ale unor soți, pe care câștigarea unei sume imense la loterie ii modifica teribil. Ambele producții aparțin Teatrului Municipal Baia Mare.
Vă așteptăm și mâine seara!

9 octombrie
 Festivalul ,,Tragos” -a zecea zi. Au evoluat astăzi, în fața publicului tulcean, Dana Dumitrescu, Marius Bodochi și Marian Adochiței, în comedia ,,Ursul” de A. P. Cehov, producție a Teatrului de Stat Constanța. Regia: Felix Alexa. Spectatorii au primit cu căldură conflictul iscat în urma unei datorii pecuniare, transformat în scurt timp într-o furtunoasă poveste de dragoste. Vă așteptăm și mâine cu mare drag, deoarece Festivalul continuă!

10 octombrie
 Astăzi, 10 octombrie 2017, s-a mai încheiat o seară ,,Tragos”. La ora 17, trupa Teatrului ,,Tudor Vianu” Giurgiu ne-a făcut cunoștință cu ,,Omul care aduce ploaia” (regia Cosmin Crețu), un șarlatan căutat de forțele de ordine ce călătorește din oraș în oraș, ispitind, fermecând și... inspirând. La ora 20.30, Răzvan Vasilescu a prezentat magistral one man show-ul ,,Era ok și la 60”. Mâine va fi ultima zi de Festival, așa că nu uitați să veniți la Teatru.

11. octombrie

 Festivalul ,,Tragos” a luat astăzi sfârșit cu piesa de teatru ,,Fernando Krapp mi-a scris această scrisoare” după Tankred Dorst și Ursula Ehler, regia Alexandru Hausvater, Teatrul Municipal ,,Matei Vișniec” Suceava. Tulcea a cunoscut, pe perioada desfăsurării Festivalului, oameni și spectacole noi. Este foarte posibil ca aceasta să fi fost cea mai bună ediție. Ba nu, greșim! Cea mai bună, conform spuselor managerului TJB Ionuț-Paul Ștefan, va fi cea de la anul, depășită doar de cea de peste doi ani și tot așa. Au fost momente de revelație (epiphany, cum zic americanii), iar puncte slabe, în afară de unele defecțiuni ce țin de hazard sau mici erori umane, parcă nici n-au existat. Rămânem, după acest maraton teatral, doar cu golul acela sufletesc, (știți voi care, acela precum suferința din amor), vindecabil doar de puterea timpului și de ideea continuității muncii pe care slujitorii teatrului ,,Jean Bart” o depun. Invitații noștri ne-au sedus și au plecat. Nu-i nimic! Până la urmă nu se schimbă mare lucru. La TJB se va juca în fiecare week-end, producții noi se pregătesc, iar colegii de la teatrele din țară au spus că mai vin pe la noi. Alecsandri zicea că ,,Așa e viața, o comedie/ Iar noi, actorii care-o jucăm /N-avem dorință, alta mai vie,/ Decât aplauze să merităm.”. Așa că am dori să îndreptăm aplauzele noastre către organizatori, musafiri și public, menționându-i, în special, pe cei din spate, pe cei nevăzuți, pe cei a căror muncă a fost, în acest tur de forță, cel puțin la fel de istovitoare și de importantă precum a artiștilor. Ei sunt tehnicienii noștri dedicați. Hardul solid fără de care softul nu ar putea străluci pe displayuri colorate. Frumoși (mai ales fetele) și voinici (mai ales băieții)! Dedicați. Întreaga echipă a muncit pe rupte pentru a oferi publicului din Tulcea unsprezece zile de neuitat. La revedere, ,,Tragos”! Te așteptăm la anul!



Mihai Gălățan

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu