Pagini - Meniu

marți, 31 martie 2015

Vrajitorul din Oz- premieră

Copii, ştiaţi că iarna cea geroasă poate fi păcălită mai uşor decât credeaţi? O să spuneţi că da, ştiaţi! Cu mănuşi şi ceai fierbinte. Cu fular şi fes. Ei bine, teatrul Jean Bart Tulcea vă propune o alternativă. Şi asta fiindcă gerul de afară poate fi decompensat prin căldura conţinută de darul pe care vi-l oferim. Regizorul Nicolae Poghirc, aflat la a treia colaborare cu teatrul tulcean, a reuşit să reînvie primul basm modern american, pe frumoasele noastre tărâmuri dunărene. Este vorba de Vrăjitorul din Oz, de Frank Baum. Premiera spectacolului va avea loc duminică, 11 ianuarie 2015, ora 18.
Scriitorul american Lyman Frank Baum s-a născut la 15 mai 1856, in Chittenango, New York, S.U.A. şi a fost crescut la o ferma din Syracuse, New York.
În 1868 a fost înscris la Academia Militară Peekskill fiind retras dupa 2 ani. Tatal sau era un prosper om de afaceri care i-a dăruit fiului, în vârstă de doar la 14 ani, o tipografie. A început sa editeze propria revista, The Roselawn Home Journal, apoi The Empire si The Stamp Collector. S-a orientat apoi spre creşterea păsărilor de curte şi a publicat revista The Poultry Record.
Aproape de vârsta majoratului a devenit interesat de scenă, jucând Hamlet la teatrul deţinut de tatăl său. În 1881 avea loc premiera spectacolului muzical Maid of Arran, cu libretul şi muzica scrise de el, spectacol ce a impresionat la vremea respectivă criticii.
S-a căsătorit în 1882 cu Maud Gage şi a avut 4 copii. În 1883 îl găsim administrând propria firmă, Baum Castorine.
A debutat ca romancier in 1897, cu cartea pentru copii Mother Goose, apoi a scris peste 60 de carti, cele mai multe adresate celor mici. În 1899 apăreau The Navy Alphabet, The Army Alphabet, The Songs of Father Goose. Adevaratul succes il cunoştea însă în 1900, când publica Wonderful Wizard of Oz, ilustrată de W.W. Denslow, cea mai bine vandută carte pentru copii timp de 2 ani. A adaptat povestea Vrajitorului din Oz pentru scenă, impreuna cu regizorul Julian Mitchell, si au realizat pe Broadway un spectacol muzical care timp de 9 ani a fost prezent in turnee. În 1901 a publicat Dot and Tot of Merryland. Cu pseudonimul Edith Van Dyne a publicat 24 de cărţi pentru fete, in seria numita Aunt Jane's Nieces, iar cu pseudonimul Floyd Akers a publicat 6 cărţi pentru băieţi. În seria de cărţi despre tărâmul din Oz a mai scris : The Marvelous Land of Oz (1904), Queer Vizitatorii din landul Minunatele din Oz (1905, benzi desenate), Ozma of Oz (1907), Dorothy and the Wizard in Oz (1908), The Road to Oz (1909) The Emerald City of Oz (1910), Patchwork Girl of Oz (1913), Little Wizard Stories of Oz (1913), Tik-Tok of Oz (1914), The Scarecrow of Oz (1915), Rinkitink in Oz (1916), The Lost Princess of Oz (1917), The Tin Woodman of Oz (1918). Postum au apărut The Magic of Oz (1919), Glinda of Oz (1920, The Royal Book of Oz (1921).
A creat Oz Film Manufacturing Company, si a regizat si produs el insusi His Majesty, the Scarecrow of Oz, The Last Egyptian. Printre ecranizările ulterioare celebre se număra filmul mut din 1925 in care juca Oliver Hardy, filmul muzical produs in 1939 de MGM, in care a jucat Judy Garland.
L. Frank Baum a murit la 06 mai 1919, la Hollywood, California.
Dorothy Gale este o fetiţă de 12 ani care trăieşte într-o fermă din Kansas alături de mătuşa sa, Em şi unchiul ei, Harry. Într-o zi, Dorothy, în este luată prin surprindere de o tornadă, care o poartă, alături de căţeluşul ei Toto, până în îndepărtatul tărâm de basm Oz. Odată ajunsă pe acel tărâm, Dorothy face cunoştinţă cu oamenii din ţinuturile respective. Îi întâlneşte pe Sperie–Ciori (omul făcut din paie care îşi dorea să aibă şi el puţină minte), pe Omul Tinichea (a cărui dorinţă era ca în pieptul său să bată o inimă) şi pe Leul cel Laş (care dorea să devină curajos).
Când Dorothy află de existenţa Marelui Vrăjitor din Oz care se afla în Oraşul de Smarald, atunci ea se hotărăşte să-l caute pentru a-l ruga să o ajute să se întoarcă acasă, la ferma din Kansas. Atunci când cei trei prieteni pe care Dorothy i-a întâlnit pe tărâmul Oz află de puterile pe care le are acest vrăjitor, pornesc la drum fără ezitare.  
Călătoria pe care au iniţiat-o se dovedeşte a nu fi una foarte uşoară, împreună încercând să scape de pericolele pe care le întâlnesc în calea lor. După un drum lung şi extenuant, ei ajung la Marele Vrăjitor din Oz, dar acesta nu e de acord să-i ajute pe cei patru atât de uşor, spunându-le că pentru a le îndeplini dorinţele trebuie să treacă prin câteva încercări. 

Distribuţia spectacolului:
Distribuţia: Irina NAUM- Dorothy, Nicoleta LUNGU- Toto, Nelu SERGHEI- Omul de Paie, Cristian NAUM- Omul de Tinichea, Mihai GĂLĂŢAN- Leul, Costel ZAMFIR- Portarul, Regele Maimuţelor Înaripate, Marele Vrăjitor din Oz, Gabriela CIOLACU- Vrăjitoarea cea Bună, Ana Maria ŞTEFAN- vrăjitoarea cea Rea, mătuşa Em, Ionel DURBALĂ- Unchiul Harry.
Regia: Nicolae POGHIRC; muzica: Dumitru LUPU; versuri: Carmen ALDEA- VLAD; Coregrafia: Oana- Lavinia PISAROGLU; Scenografia: Daniel NAE.


Nu-i aşa că veţi veni? Iupiii! Ştiam noi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu